Към съдържанието
Ако имаш нужда от уебсайт или онлайн магазин, от оптимизация за търсачки и реклама в интернет, поръчай своя уебсайт и seo оптимизация от Devseon.

Снимка
- - - - -

Как да изберем подходящия сайт за фрийланс проекти?


 • Влезте в профила си за да пишете
3 отговора на тази тема

#1 Stiliyan

Stiliyan

  Co-Admin

 • Moderators
 • 20 Мнения:
 • Locationm

Публикувано 11 февруари 2009 - 11:14

Как да изберем сайт за фрийланс проекти?

Напоследък се появиха множество сайтове за фрийланс проекти. Вие можете да изберете тези от тях, които най-добре отговарят на нуждите ви, но основните принципи остават едни и същи. И така, какво трябва да имате предвид когато избирате сайт и как да си създадете добър профил?

• Първо, преди да се регистирате, проверете възможните методи на разплащане. Повечето сайтове използват по няколко от тях – PayPal, кредитни карти, и т.н. Според страната в която се намирате, някои от тези методи може да не са достъпни за вас. Уверете се, че можете да използвате поне един от методите за разплащане които сайтът предлага.

PayPal е най-популярния метод за разплащане. MoneyBookers като цяло е по-добър и по-удобен, но най-вероятно ще ви се наложи да използвате PayPal, тъй като MB не е толкова познат сред клиентите.

• Отворете си банкова сметка в някоя международна валута като Евро или USD (може и в лева) с дебитна карта Visa, MasterCard или American Express (може да си изкарате и кредитна карта, но ще ви излезе по-скъпо). Когато натрупате достатъчно пари на сайта ще можете да поръчате превод в PayPal (който обикновено отнема около седмица); веднъж като получите парите в PayPal, можете да ги изтеглите във картата; оттам можете да ги изтеглите в брой във валутата, която сте избрали. Процесът ще ви отнеме време и ще плащате такси на всяка стъпка.


Кой сайт да изберете?

• Най-добре е да членувате в няколко сайта наведнъж. Това ще ви даде по-голям избор от проекти, на които да залагате, а и ако нещо лошо се случи в един от сайтовете (като например да ви баннат, или да получите отрицателен рейтинг), ще можете да продължите да работите с останалите.

Има три вида сайтове за фрийлансър проекти:

• Общи сайтове като GetAFreelancer, или ScriptLance, които приемат всякакви видове проекти, клиенти и фрийлансъри. В тях има за всеки по нещо и почти винаги можете да спечелите някой проект. Също като при риболова, можете да залагате на множество проекти и така значително да увеличите шанса си да уловите нещо.

Проблема с тези сайтове е алчността им. Те правят големи суми пари от големия брой посещения и не им пука особено за фрийлансърите, за удовлетворението или за качеството на услугите, които се обменят. Честни са, но не очаквайте възмездие или грижа за потребителя. Те рекламират непрекъснато и дори и да ви загубят като потребител, лесно ще намерят друг, който да ви замести. На тези сайтове вроятността да срещнете съмнителни или неопитни типове е голяма.
Пазете гърба си и не разчитайте прекомерно на екипа на сайта. Ако търсите бърза развръзка, множество възможности и не ви се иска да си давате парите в аванс – това са сайтовете.

• По-сериозни са сайтовете като Elance, които се считат повече за агенции, отколкото за тържища. Те упражняват качествен контрол както над фрийлансъри, така и над клиенти, и държат на честните, дълготрайни и сериозни работни отношения.
Ако мразите да поемате рискове и искате да утвърдите уменията си, това е по-доброто място за вас. Въпреки че струва време и пари за да започнете (точно така, самата регистрация може да е безплатна, но опитайте да спечелите някой проект... конкуренцията е жестока).

• Някои от специализираните сайтове, като FreelanceSwitch's например, се градят главно около дадена общност. Посетителите се разбират едни други. Резултатът за вас може да бъде комбинация от горните две категории.

• Когато се регистрирате, внимавайте за правилата и условията на регистрация. Недейте просто да натискате “I Agree!” > “Next”, а прочетете и запомнете какво се изисква от вас. Ако нарушите някое правило ще ви изгонят от сайта и ще ви вземат парите, които сте си заработили (не, няма да можете да си ги изтеглите! Екипът на сайта само чака да направите грешната стъпка за да ви ги вземе). Между другото, изтеглете си парите възможно най-бързо и не ги дръжте в сайта без причина. Никога не знаете какво може да се случи.


Разкрасете профила!

След като се регистрирате, попълнете профила с възможно най-много информация. Това е първото, което потенциалните ви клиенти ще видят за вас преди да решат на кого да се доверят.
• Направете така,че информацията да изглежда сериозна, съвременна, солидна и спертната.
• Не слагайте информация за контакти, тъй като това е забранено от повечето сайтове (въпреки това, е възможно да сложите кратък URL във вашето лого).
• Не пишете романи за това колко добър човек сте или колко много обичате работата си. Повечето клиенти не четат тези писания и просто ще прехвърлят към следващия профил. Тези които биха ги прочели, биха опитали да използват информацията срещу вас в тяхна полза.
• Не изброявайте прекалено много умения. Клиентите няма да повярват, че сте специалист в повече от 5 области. Добре де, може и да сте, но това най-често може да значи че надценявате способностите си, или че представяте дадена организация (организациите не са много тачени по сайтовете за проекти). Освен всичко друго, това може да ви направи да изглеждате отчаяни, а никой не иска да наеме ревльовци, които крещят „Пари ми трябват, господине. Без значение как. Моля ви се.” Искате да работите и да ви плащат като професионалисти? Тогава се дръжте като такива!

Друга добра причина да си посъкратите уменията, е, че по тях ще решават какви задачи да ви възложат. Като начинаещи може да се изкушите да изброите колкото се може повече неща, но скоро ще започнете да получавате задачи, за които нямате квалификация или възможност за съревнование. Дори и да нямате какво друго да правите, освен да браузвате и да четете по цял ден, по-добре браузвайте само проектите, за които имате умения.


Разплащане

Някои от сайтовете за фрийланс проекти изискват месечна такса, или процент от заплащанията, които получавате (или които плащате като клиент) за проектите. Други изискват и двете.
Дори и на сайтове, които не изискват предварително плащане за да започнете, инвестицията в членска вноска може да ви донесе предимства – по-добра видимост и шансове да спечелите даден проект, по-ниски такси за даден проект и пр. Ако сте доволни от сайта който използвате, обмислете възможността да заплащате месечна такса –може да си възвърнете инвестицията за нула време.

Оригинална статия: freelancercrowd.com

Превод: Аз B)
..."You must be the change you wish to see in the world."...
Mahatma Gandhi

#2 crowd

crowd

  Member

 • Members
 • PipPip
 • 11 Мнения:

Публикувано 15 февруари 2009 - 03:44

Линка е към следващата статия B)

#3 Svetlio

Svetlio

  Administrator

 • Administrators
 • 638 Мнения:
 • Locationm

Публикувано 15 февруари 2009 - 03:54

Оправен е.

Светослав Стоянов в Google+. Изработка на сайт и SEO оптимизация от Devseon.


#4 Stiliyan

Stiliyan

  Co-Admin

 • Moderators
 • 20 Мнения:
 • Locationm

Публикувано 16 февруари 2009 - 04:41

Благодаря за поправкатa! Тази седмица мисля да преведа и другата статия. Надявам се да са полезни :rolleyes:
..."You must be the change you wish to see in the world."...
Mahatma Gandhi
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни