Към съдържанието
Ако имаш нужда от уебсайт или онлайн магазин, от оптимизация за търсачки и реклама в интернет, поръчай своя уебсайт и seo оптимизация от Devseon.

Снимка
- - - - -

Първи стъпки като freelancer


  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1 Svetlio

Svetlio

    Administrator

  • Administrators
  • 638 Мнения:
  • Locationm

Публикувано 09 ноември 2008 - 01:02

Първото и най-важно нещо е да се регистрирате в някой от сайтовете, където се предлага работа за freelancer-и. Списък със сайтове може да намерите в темата Списък със сайтове, които предлагат freelance работа. Можете да прегледате и българските сайтове за фрийланс проекти, линкове към които има в следната тема - Българските сайтове за freelance работа. Преценете кой от тях ще изберете, според областта, в която сте добри. Съвети за това как да изберете подходящия сайт за фрийланс проекти можете да прочетете в статията " Как да изберем подходящия сайт за фрийланс проекти?". Лично аз ви съветвам да започнете с Getafreelancer.com. Там има доста голямо разнообразие от проекти, включително и такива, които не изискват специални умения. Пример за такива са проектите в областта на Data Entry или въвеждане на данни. Единственото необходимо умение за този тип работа, е да можете да пишете на клавиатура. Примерен Data Entry проект е да въвеждате данни от уеб сайт в sheet на Excel. Разбира се този вид работа не е особено високо заплатен, а конкуренцията е голяма.


• Избирайте си проектите внимателно
Наддавайте за проекти, с които със сигурност може да се справите, които акцентират върху силните ви страни и които са ви интересни. Избягвайте лични проекти – нещо от типа на „Трябва ми обработка на една снимка, че да си я кача във facebook”. Това обикновено са най-ниско платените проекти, и е много вероятно авторът на проекта да не изпълни първоначално уговорените условия. По надеждни са проектите чиито автор възнамерява да ползва продукта на вашия труд с комерсиална цел.

• Използвайте индивидуален подход
Не използвайте едно и също съобщение когато наддавате за различни проекти. Пишете съобщенията си съобразно дадения проект. По възможност се обърнете по име към автора на проекта и бъдете сигурни , че сте отговорили на всички въпроси, които автора на проекта е поставил в описанието му. Много често авторите на проекти изискват от тези, които наддават да включат определена фраза в съобщението си до тях за да са сигурни, че хората които наддават, са прочели внимателно описанието на проекта.

• Не наддавайте с най-ниска цена спрямо другите с цел да спечелите проекта
Така не само продавате себе си и другите по-евтино и обезценявате уменията във вашата област, но и ако спечелите проекта ще трябва да го изпълните за тази цена. И което е по-лошо накрая ще намразите работата. Определете за проекта цена която ви удовлетворява и се придържайте към нея – без компромиси.

• Имайте портфолио
Когато наддавате за даден проект, който изисква специфични умения, добре е те да бъдат отразени във вашето портфолио. В него може да включите някои от най-добрите ви работи по предни проекти, както и вашите способности и умения. Възможността да види реално какво можете, за работодателя е доста полезна, и ако наистина имате какво да покажете това несъмнено ще наклони везните за спечелване на проекта във ваша полза. Сайт с темплейти за изготвяне на портфолио може да намерите в темата freelance сайтове – полезни връзки.

• Бъдете готови да докажете вашите умения
Въпреки че не препоръчвам да правите проекти безплатно, понякога трябва да обмислите необходимостта да направите малки скици, за да покажете, че притежавате уменията, които проектът изисква. Ако обаче имате някакви подозрения относно искреността на молбата, отклонете я учтиво и продължете напред.

• Не приемайте рискови проекти
Не кандидатствайте за проекти, при които трябва да изпратите вашия дизайн и идеи, за да изберат най-добрия – това не само обезценява проектите във вашата област, но и окуражава повече хора да използват тази тактика. Полезен източник на информация e сайта No-Spec.

• Винаги показвайте вашия професионализъм
От собствен опит ще кажа, че работата, която намирате през тези сайтове може да се превърне в дългосрочна. Т.е. ако даден работодател е доволен от вашата работа по даден проект, той може да ви предложи да участвате и в други негови проекти. Затова винаги показвайте, че сте професионалист във вашата област. Отнасяйте се към всеки проект, който печелите, както бихте се отнесли към нормална работа.

• Най вече, бъдете честни и реалистични
Не се обвързвайте със срок за изпълнение на дадена работа, когато знаете, че няма да можете да го изпълните. Не обещавайте неща, които не можете да свършите, не наддавайте за проекти, които изискват умения каквито не притежавате. Ако случайно спечелите проект, който не можете да изпълните, така определено ще си създадете лоша репутация и много по-трудно бихте печелили проекти за в бъдеще.

Друг полезен ресурс, който можете да прочетете преди да се хвърлите в дълбоките води, така да се каже, е статията "Как да започнем работа на сайт за фрийланс проекти?".

След като вече имате нужното ноу-хау, можете спокойно да пристъпите към първото ви наддаване. Успех!
  • vikik, DNikolov, LadyDi и още 1 харесват това

Светослав Стоянов в Google+. Изработка на сайт и SEO оптимизация от Devseon.

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни